Bed & breakfast De Stadsboerderij Kampen
Bed & breakfast De Stadsboerderij Kampen

Kampen

Kampen, hanzestad aan de IJssel

Laat u verrassen door Kampen!
Volgens Wikipedia is Kampen een stad, gemeente en oude Hanzestad helemaal aan de benedenloop van de rivier de IJssel in de Nederlandse provincie Overijssel.
Kampen is vooral een gezellige stad waar je nog lekker tot rust kan komen en kan genieten van een flinke dosis historie en cultuur. Daarnaast kan je er gezellig winkelen en uit (eten) gaan.

Bij het VVV zijn verschillende wandel- en fietsroutes te verkrijgen zoals de Thea Beckman wandelroute. Deze route gebaseerd op de vier romans van de bekende kinderboekenschrijfster brengt u door de prachtige binnenstad. In de wandeling zijn zoekvragen voor kinderen opgenomen en de tekstfragmenten zijn ook leuk om voor te lezen. De Kampereiland fietsroute neemt u mee langs terpboerderijen op Kampereiland, gelegen in één van de meest unieke rivierdelta’s van Nederland.

Het nieuwe stedelijk museum, het Ikonenmuseum en de Koggewerf naast de Buitenhaven met zijn reconstructie van een 14e eeuwse Kogge zijn absoluut een bezoekje waard.

Op een steenworp afstand van onze B&B ligt het prachtige stadspark in Engelse landschapsstijl waar de stadsburgerweijden nog te herkennen zijn. Op deze weiden graasden vroeger de koeien van de stadsboeren van Kampen. Ook kunt u in het park wandelen door een heemtuin welke in het seizoen prachtig in bloei staat.
Kinderen en ouders zijn tijdens hun parkwandeling van harte welkom op de kinderboerderij Cantecleer waar de kinderen eieren kunnen rapen, boerderijdieren kunnen aaien, op de hooizolder door het hooi kunnen rollen, in het ecobos zich uit kunnen leven en nog veel meer…

Geschiedenis
De stadsboerderij is een Rijksmonument en is gebouwd tussen de 17e en 19e eeuw.
De eerste geschiedenis gaat terug naar ongeveer 1475. In die tijd vestigden de Cellezusters van het St. Annaconvent zich in een klooster aan de Broederweg. Zij legden zich vooral toe op het verplegen van krankzinnigen en zieken. De St. Annakapel ligt nu nog pal naast onze Stadsboerderij en is eigendom van Jan Vayne. Deze voormalige Doopsgezinde Kerk en bijbehorende ambtswoning zijn momenteel beschikbaar en te huur voor diverse doeleinden.

Het Klooster kreeg na de reformatie (17e eeuw) een nieuwe bestemming die een relatie had met de groeiende textielindustrie. Met gunstige voorwaarden werden protestantse textielfabrikanten uit de Zuidelijke Nederlanden naar Kampen gelokt. In de 17e eeuw vond hiermee de in Kampen ontstane Waalse gemeenschap een onderkomen in de voormalige kapel van de Celle-zusters.

Toen de textiel nijverheid zich in Kampen rond 1600 op een hoogtepunt bevond, kreeg het linneweversgilde een deel uit het voormalig klooster toegewezen als gildenhuis. De fraaie toegangspoort siert ook nu nog de Groenestraat.
Na het verdwijnen van de gilden stond dit gebouw jaren leeg. In 1938 werd Siebrand, van de zoete drankjes, eigenaar van dit complex, met de verplichting het poortje te onderhouden. Dit gerestaureerde complex is nu een gedeelte van de bibliotheek van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken.
Kampen, Hanzestad aan de IJssel

   |      |